Opskrifter
Denne skønne fynske olie har en flot gul farve. I duften er den god neutral. I smagen er den dejlig mild og rund, hvilket er med til at gøre den ekstra delikat og lækker, både i smag og at arbejde med. Den milde fynske Gourmet Olie er uden de bitterstoffer som normalt findes i rapsolier. Smagen passer derfor rigtig fint ind i det moderne nordiske køkken. Den emulgerer let med vand og er derfor perfekt i saucer, dressinger, pestoer og tapenader. Olien er særligt velegnet til marinader og bagning. Denne olie er også velegnet til at stege i. Den milde fynske Gourmet Olie er afprøvet af flere kokke. De oplever alle at den er nem at arbejde med, og sammenligner den med de bedste olivenolier.
Vi har samlet nogle af vores egne favorit opskrifter, så du får inspiration til anvendelse af de fem forskellige smagsvarianter. Velbekomme!
- Falafel - Original Rapsolie
- Spidskålsalat med æble, edamamebønner og vinaigrette - Hvid Rapsolie
- Ovnbagte aubergine, squash og tomat salat - Hvidløg Rapsolie
- Grill kylling med citron - Citron Rapsolie
- Appelsinsalat med Chiliolie - Chili Rapsolie
- Squashkage - Hvid Rapsolie
Falafel
Dagen før
200 g tørrede kikærter*
2 liter vand – til iblødsætning
* De tørrede kikærterne sættes i blød i kold vand 12-24 timer inden anvendelse.
Ingredienser
- 1 hakket zittauerløg
- 2 knuste fed hvidløg
- 1 spsk friskpresset citronsaft
- 1½ tsk stødt spidskommen
- 1½ tsk groft salt
- 1 dl vand
- ½ tsk bagepulver
- 2 spsk hvedemel
- 4 dl Original Rapsolie – til stegning
Fremgangsmåde
- Hæld kikærterne i en sigte og skyl dem, de skal ikke koges. Kom kikærter, løg, hvidløg, citronsaft, spidskommen, salt og vand i en foodprocessor og blend alle ingredienserne til en ensartet fars.
- Kom farsen i en skål og rør bagepulver og mel i. Form farsen til ca. 20 kugler med en spiseske.
- Varm Original Rapsolien op i en gryde og steg 4-5 falafler ad gangen, til de er lysebrune. Steger ikke for mange falafler på én gange, falder temperaturen på olien. Lad dem dryppe af på køkkenrulle.
Spis de skønne varme falafler med pitabrød og grøn salat.
Spidskålsalat med æble, edamamebønner og vinaigrette
Ingredienser
- 300 gram frosne edamamebønner
- 1 lille spidskål
- 2 æbler
- 1 bundt persille
Dressing:
- 1 dl Hvid Gourmet Rapsolie
- ½ citron (Saft)
- 1 tsk sukker
- 1 tsk sennep
- Salt
- Peber
Fremgangsmåde
- Kog de frosne edamamebønner, de skal ikke have mere end 30 sekunder og overhældes straks med kold vand.
- Snit spidskålen i helt tynde strimler (Udelad stokken).
- Del æblerne i kvarte, fjern kernehuset og skær æblerne i mindre tern.
- Hak persillen
- Bland spidskål, æbler i tern, edamamebønner og persille.
- Dressing laves ved at blande Hvid Gourmet Rapsolie med citronsaft, sennep, sukker, salt og friskkværnet peber.
- Rør dressingen sammen og hæld den derefter over salaten.
Salaten passer rigtig fint til fisk eller svinekød.
Ovnbagte aubergine, squash og tomat salat
Ingredienser
- 1 auberginer
- 1 squash
- 4 tomater
- 2 spsk Gourmet Hvidløg Rapsolie
- 50 g parmesan (Revet)
- 1 tsk oregano
- 1 tsk basilikum
- Salt
- Peber
Fremgangsmåde
- Tænd ovn på 200 grader.
- Skær auberginerne over på langs og skær dem i tern.
- Skær squash i tern.
- Skær tomaterne i tern.
- Kom alle tre dele i et ovnfast fad og bland med Hvidløg Gourmet Rapsolien, oregano, basilikum, salt og friskkværnet peber.
- Riv parmesanost over.
- Bag i ovnen i ca. 30 min.
Server med quinoa og oksekød.
Grill kylling med citron
Ingredienser
- 1 hel kylling
- 1 citroner
- 2 dl. Gourmet Citron Rapsolie
- Friske timiankviste og salvie
- Salt
Fremgangsmåde
- Skær citronen i skiver og stop den ind i i kyllingen sammen med flere timiankviste og salvie.
- Løsn skindet omkring brysterne, og fordel citronskiver, timiankviste, salvie, salt og smør herunder.
- Salt kyllingen indvendigt.
- Luk enden på kyllingen med en kødnål, og bind lårene sammen med kødsnor.
- Pensel kyllingen med Citron Gourmet Rapsolie.
- Grill kyllingen ved indirekte varme i ca. 45 minutter, eller indtil kødsaften er klar. Pensel kyllingen med citronolien undervejs.
- Lad kyllingen trække i 10 minutter inden udskæring.
Server med krydderurtekartofler.
Appelsinsalat med Chiliolie
Ingredienser
- 4 appelsiner
- 2 avocadoer
- 50 g usaltede pistacie-nødder
- 150 g græsk yoghurt 10%
- ½ dl Chili Gourmet Rapsolie
- 1 håndfuld basilikumblade
- Salt
- Peber
Fremgangsmåde
- Skær skallen af appelsinerne og skær dem i tynde skiver.
- Skær avocado i tynde skiver.
- Smør yoghurten ud på et fad og krydr med salt og peber. Fordel appelsin- og avocadoskiver over.
- Dryp chiliolien over
- Hak pistacierne groft.
- Drys med pistacier og basilikum.
Salaten smager godt med stegt kyllingbryst.
Squashkage med Original Rapsolie
Ingredienser
- 3 æg
- 2 1/2 dl Original Rapsolie
- 5 1/2 dl mel
- 2 tsk bagepulver
- 2 dl brun farin
- 2 dl sukker
- 1 tsk vanillesukker
- 1/2 spsk kanel
- 1 æble
- 200 g squash
Fremgangsmåde
- Tænd ovnen på 180 grader
- Skræl og riv æblet groft på et rivejern.
- Riv også squashen groft på rivejernet (med skræl).
- Pisk æggene sammen med Original Rapsolie i en skål. Rør mel, brun farin, sukker, vanillesukker og kanel sammen i en anden skål. Rør melblandingen sammen med æggeblandingen.
- Rør revet æble og revet squash i dejen.
- Hæld dejen til i en smurt springform. Bag kagen ved 180 grader almindelig ovn i ca. 40 min.
Kan kan evt. pyntes med lime ostecreme